Skip to main content
search

Intel Xeon E-2300 Serisi Giriş Sunucuları için Rocket Lake-E’yi Piyasaya Sürdü

Bugün, bize Intel hakkında daha fazla bilgi verdiği için biraz eğlenceli bir ürün serisinin lansmanını yapıyoruz. Neredeyse iki yıl önce Intel Xeon E-2200 serisi lansmanını ele aldık . Bu, Xeon E-2100 serisine yapılan bir güncellemeydi ve giriş sunucusu pazarındaki altı çekirdekten sekize çıktığımızda. Bugün, çekirdek sayısı artışındaki ilerleme durdu, ancak önemli ölçüde daha iyi platform özellikleri elde ediyoruz.

Bize Intel hakkında çok şey söylemesinin nedeni, önceliklendirmedir. Intel Xeon E-2300, yaklaşık beş ay önce Intel Core i9-11900K lansman incelememizde ele aldığımız Rocket Lake-E platformuna ve  dört ay önce piyasaya sürülen Intel Xeon W-1300 serisine dayanmaktadır . Artık sunucular, tüketici ve profesyonel masaüstü pazarlarından yaklaşık dörtte bir sonra yeni mimariye kavuşuyor.

Intel Xeon E-2300 Serisi Piyasaya Sürüldü

Rocket Lake-E tabanlı Intel Xeon E-2300 serisi, 4-8 çekirdeğe sahiptir. Önceki nesil masaüstü parçalarından bazılarında gördüğümüz gibi 10 çekirdek seçeneğimiz yok, ancak artık çift çekirdek tekliflerimiz de yok. Ayrıca, yeni Intel Xeon Ice Lake işlemcilerinin büyük bir özelliği olan Intel SGX desteği de var  . Bu yongalar yalnızca 512MB desteği alır, bu nedenle SGX çok sınırlı bir alana sahiptir.

“Yerel bir ekran için Gen12 Grafik desteği” satırı, bazı okuyucularımız için anlamlı olmayabilir. Sonuçta, bu tüketici veya profesyonel iş istasyonu serisi değil. Bunu yanıtlamak için, küçük bir işletme ortamında dijital tabela için bir ekranı çalıştırabilen bir video çıkışının bulunduğu QNAP NAS gibi bir uygulama düşünün.

PCIe bağlantısı için CPU için 20 şerit PCIe Gen4 ve ardından PCH’de ek PCIe Gen3 şeritleri (24’e kadar) alıyoruz. Intel, CPU’nun hızını x4’e karşı x8’e PCH’ye iki katına çıkardı. Ayrıca Intel C250 PCH’de SATA III, USB 3.2 Gen2x1 (10Gbps) ve USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps) portları alıyoruz.

Hızlıca belirtmek istediğimiz bir şey, Intel Ethernet durumunun farklı olduğudur. Intel, eklenti kartı için tüm ağ seçeneklerini AIC olarak listeliyor. Önceden, sunucu satıcılarının 1GbE bağlantısı için i219-LM MAC IP’yi kullanma seçeneği vardı. Dolayısıyla, bu bağlamda “Intel Ethernet desteği”, aynı zamanda “Ethernet desteği” olabilir, çünkü biri Intel NIC’leri veya NVIDIA, Broadcom, Marvell veya diğerlerinden gelenleri kullanarak Intel tarafından listelenenlere benzer veya daha hızlı bir çözüm elde edilebilir. .

Bu nesilde, 4x 32GB DIMM’lerde 128 GB’a kadar çift kanallı DDR4-3200 arabelleğe alınmamış ECC bellek desteği de alıyoruz.

Intel %17 performans artışı gösteriyor. Bağlam açısından bu, ana akım Intel Core mimarisinde iki nesil iyileştirme, ancak bu segmentte tek nesildir. Ayrıca yeni bir soketimiz var, LGA1200.

SKU’lar açısından, Intel’in on yeni SKU’su vardır. Bunlardan altısında, grafik özellikli SKU’lar olmaları için “G” sonekleri bulunur. Ne yazık ki, alt iki SKU’ları Xeon e-2324G ve Xeon E-2314 dört çekirdekli olmayan Hyper Threading cips o bizim gördüğümüz aynı 4 çekirdekli / 4 iplik yapılandırmasına kulak ver geri Intel Xeon E3-1220 inceleme üzerine on yıl önce, ancak ~% 20-25 maliyet düşüşü ve çok sayıda iyileştirme ile. Yine de hiçbir şey, on yıldan fazla bir süredir iş parçacığı sayılarını artırmamaktan daha fazla rekabetçi olmayan bir segment gibi gelmiyor.

İşte daha standart STH formatında:

Bu seri ile aynı mimariyi kullanan Xeon W-1300 serisi arasında hızlı bir karşılaştırma için aşağıda W-1300 serisini sunuyoruz. Intel, sunucu yongaları ve iş istasyonu parçaları için farklı bellenim ve doğrulama sağladı, ancak birçok yönden, Xeon W parçalarının benzer form faktörlerinde değiştirildiği görülebilir.

Tek bir önemli fark var: TDP. Intel Xeon E-2300 serisi 65-95W TDP, Xeon W-1300 serisi ise 35-125W. Xeon W-1300 serisi ayrıca, Xeon E-2300 serisinin %40’ını oluşturan 4 çekirdekli/4 iş parçacıklı veya 4 çekirdekli/8 iş parçacıklı parçaların hiçbiriyle piyasaya sürülmedi.

Son sözler

PCIe Gen4’ü giriş sunucusu pazarına getirmek harika. Bu pazarın çoğu 1GbE ağ iletişimi ve web barındırma ve yüksek frekanslı EDA iş yükleri için tek bir SATA veya NVMe SSD ile tasarlanmış olsa da, 25GbE/ 100GbE yapma, üst düzey bir GPU veya diğer bitleri bağlama yeteneğine sahip olmak harika. kabiliyet.

Ancak ileriye bakmak, bu lansmanı biraz geç hissettiriyor. Intel, yeni Intel Alder Lake Hibrit İşlemci ve  Intel Golden Cove Performance x86 Core ayrıntılarını paylaşmaya başladı bilelansman için beklenti oluşturuyor. Rocket Lake-E, 2021’de piyasaya sürüldüğü gibi masaüstü alanında 2021’in sadece bir kısmı ömrüyle piyasaya sürüldü ve 2021’de Alder Lake ile değiştirilecek. Sunucu endüstrisi için, Alder Lake’in hibrit tasarımının kökeni, Linux’un çekirdekler arasında düzgün bir şekilde zamanlayabildiğini varsayarsak daha ilginç bir teklif haline gelebilir. Yine de, fark şu ki, Alder Lake masaüstü için hala piyasaya sürülmedi, bu yüzden muhtemelen bir sonraki nesil çıkana kadar düşünmeye değmez. Yine de, bu, masaüstü segmenti yerine sunucu için olsa bile, döngüde bu kadar geç bir CPU başlatmakla ilgili bir zorluktur.

Önceki nesil hakkında daha fazlasını kontrol etmek isterseniz, şunları görebilirsiniz: STH’den Intel Xeon E-2100 ve Xeon E-2200 Kapsamı Rehberiniz . Yakında Xeon E-2300 serisi incelemelerimiz de olacak.

Close Menu